Vandring övre Mustang, Nepal

Denna mytiska plats har en rik historia med det imponerande Himalayamassivet som kuliss. Tack vare det torra tibetanska klimatet är detta ett lämpligt område att vandra i under sommarmånaderna.

Övre Mustang som ligger i nordvästra Nepal är ett av landets minst utforskade trekkingdistrikt. Området, som var helt stängt för västerlänningar fram till 1992, bebos mestadels av tibetanska buddister och har en mycket rik och orörd kultur. Här finner man ett vackert och kargt landskap, fascinerande kloster och gamla feodala städer. Mustang har inte bara varit ett viktigt transitområde för handel (från 1400-talet till strax innan den kinesiska ockupationen av Tibet), utan spelade även stor roll för den tidiga tibetanska buddismens utveckling.

I söder ser vi det snötäckta Himalaya och i norr höga ödsliga platåer, djupa dalar och vindpinade kullar.

Mustangregionen ligger gömd bakom två av Himalayas jättar, Dhaulagiri (8167 m) och Annapurna (8091 m), på den torra tibetanska platån. Under vandringen passerar vi buddistiska helgedomar och små byar bevakade av majestätiska kloster. I söder ser vi det snötäckta Himalaya och i norr höga ödsliga platåer, djupa dalar och vindpinade kullar. Väl framme i huvudstaden Lo Manthang utforskar vi ruinerna av gamla fästningar, kloster rika på konst och historia samt grottor fyllda med makalösa religiösa statyer.

Det som för århundraden sedan var en gigantisk sjö är nu en dal omgiven av gröna kullar över vilka mäktiga snöklädda toppar vakar.

Utgångspunkten för vår resa är dock Katmandu. Det som för århundraden sedan var en gigantisk sjö är nu en dal omgiven av gröna kullar över vilka mäktiga snöklädda toppar vakar. Dalen består av fyra större städer (Katmandu, Patan, Bhadgaon och Kirtipur) rika på historiska, konstnärliga och kulturella skatterI Katmandu finns, bland annat, många hinduiska och buddistiska tempel att utforska. Från Katmandu tar vi oss via bil till Pokhara för att dagen efter med flyg bege oss till Jomsom där vår vandring har sin början. Vandringen går växelvis på stigar och jeepvägar. Vi försöker undvika vägar så mycket som möjligt men var får vara beredd på att gå en del sträckor på väg.

Under vandringen går vi endast med lätt dagsäck och mat äter vi på tea houses samt i det fria. Med på resan följer självklart även en lokal guide, assisterande guider samt bärare. Det är Ram Sapkota som står för landarrangemanget och han är en mycket duktig organisatör/guide, och van vid att arbeta med svenskar.

Vid dåligt väder kan det flygturen Pokhara – Jomson bli ersatt med landtransport (jeep). Det är en ganska tuff bilresa och inget för den som har svaga nerver.

Om ni är en mindre grupp eller bara en person, och inte kan eller vill följa med på våra ordinarie datum, kan vi göra specialarrangemang enligt era önskemål. Ni kan då välja datum fritt, observera dock att vi måste ha viss framförhållning (ca två veckor) för att kunna genomföra detta. Hör av er till oss om så är fallet.

Tiilstånden för att vandra i Mustang är betydligt dyrare jämfört med Annapurna- eller Mount Everest regionen. Det kan vara bra för er att veta om ni jämför pris mellan våra olika Nepalresor.

Vi har arrangerat resor till Nepal sedan 2006 och har ett stort utbud. Ring oss gärna om ni har frågor om vandring i Nepal vad det gäller vägval, utrustning, erfarenhet med mera eller anmäl er till vårt nyhetsbrev i foten på sidan då vi med jämna mellanrum har bildkvällar där vi berättar om våra resor till Nepal.

Läs mer om våra Nepalresor här!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-07-122024-07-31Stockholm, Köpenhamn 40 500 SEKLokal engelsktalande guideJa

Resefakta

Reslängd20 dagar
GruppstorlekMin 2, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Katmandu
  • Alla lokala transporter (inkl. inrikesflyg)
  • Engelsktalande lokal guide
  • Bärare
  • All mat (frukost, lunch och middag) under vandringen
  • Varma drycker (te, kaffe, varm choklad – tre gånger om dagen)
  • Boende under vandringen (Tea Houses)
  • Campingutrustning i den mån du behöver låna (dunsovsäck, dunjacka etc.)
  • Park- och vandringstillstånd
  • Hotell med frukost i Katmandu och Pokhara (5 hotellnätter)
  • Guidade rundturer i Katmandu och Bhaktapur
  • Alla inträdesavgifter till museum/tempel i Katmandu

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Katmandu

Vi börjar flyga mot Katmandu och mellanlandar på vägen. Dagen därpå är vi framme i Katmandu.

Dag 2. Katmandu

Vi hämtas på flygplatsen i Katmandu av vår lokale färdledare och tar oss in till Thamel för incheckning på vårt hotell. Vi tar en bensträckare innan vi utforskar omgivningen, äter, växlar pengar och gör oss hemmastadda.

Dag 3. Sightseeing i Katmandu

Vi besöker tempel, vandrar genom stadens smala gator och upplever det myllrande folklivet. Katmandu är en smältdegel mellan gammalt och nytt och en fascinerande stad att vistas i. Vi får träffa vår guide och förbereder vår packning inför morgondagens avfärd. Övernattning på hotell.

Dag 4. Katmandu – Pokhara (900 m)

Pokhara ligger 20 mil väst om Katmandu. Vi åker bil ut ur Katmandudalen och sedan ned till Trisulifloden och följer denna uppströms tills den korsas av Marsyangdifloden. Vi kör längs Marsyangdi genom terrasserade åkrar och små byar tills vi slutligen når vårt hotell Pokhara.Dagens bilresa tar i bästa fall 6 timmar.

Dag 5. Pokhara – Jomsom (2750 m) – Kagbeni ( 2820 m)

Vi tar det tidiga morgonflyget till Jomsom och är framme efter cirka 20 minuter. Under färden har vi en fin utsikt över Annapurnaområdet, Nilgiri och Dhaulagiri. Efter att ha pustat ut efter flygningen vandrar vi längs Kali Gandakis strand. Omgivningen är ganska karg med branta klippor och sand men stigen är relativt lättvandrad. Den mjuka starten låter oss njuta av utsikten bestående av toppar såsom Dhaulagiri (8167 meter), Tukuche (6920 meter) och, i väster, berget ovanför Kagbeni; Nilgiri (6940 meter). När vi når Kagbeni får vi en försmak av vad som komma skall i Övre Mustang; smala gränder och tunnlar, bevattningskanaler, vete- och kornfält och ett stort kloster (en sk. gompa). I byns norra ände möter vi en skylt med texten ”Restricted area, tourists please do notgo beyond this point”. Här ligger även incheckningsstationen där vi, efter lite pappersarbete, får tillträde till det tidigare förbjudna området.

Dagens vandring tar cirka 3 timmar.

Dag 6. Kagbeni – Chele (3050 m)

Vi vandrar längs dalen på stigar och flodfåror som efter en stund vidgar sig betydligt och vi kommer ut på ett stort område täckt av sand. Här passerar vi karavaner med mulor som bär på varor från Mustang och Tibet. Längs flodens västra strand ligger ett antal grottor och klostret Gompa Kang. Till skillnad från de flesta andra kloster i Övre Mustang som tillhör Sakyapasamfundet, nyttjas Gompa Kang av Nyingmapasamfundet. Vi äter lunch i Tangbe där vi för första gången får se de vita och röda monument (chortens) som är typiska för Övre Mustang. Byn utgör en labyrint av smala gränder mellan vitkalkade hus och vete- korn- och äppelodlingar. Nilgiri syns fortfarande i söder när vi börjar klättra uppåt, förbi byn Chusang och över Kalighandakifloden för att slutligen nå den stengränd som leder till byn Chele, dagens slutpunkt.

Dagens vandring tar cirka 7 timmar.

Dag 7. Chele – Syangboche (3800 m)

Från Chele vandrar vi brant uppför en klippa för att sedan fortsätta vår stigning längs en ravin till ett pass. Bortom passet börjar vi gå nedåt mot byn Samar som är omgiven av poppel. Vi tar oss igenom Samar till en ås, ned i en stor ravin och förbi ett monument innan vi når ytterligare en dal, den här gången fylld av enskog. Efter att vi korsat en bäck, tar vi oss upp på ett pass för att sedan följa en kam ned till Syangboche, en liten by med några tebutiker.

Dagens vandring tar cirka 7 timmar.

Dag 8. Syangboche – Ghami (3550 m)

Vi vandrar uppåt i svag stigning från Syangboche och kommer till ytterligare en stor dal innan vi går nedåt mot byn Geling och dess vidsträckta kornfält. Precis som i alla Mustangs byar är husen här ockrafärgade eller vita och byggda med hjälp av lera och stenar, med tak av kvistar, halm, lera och grus. Vi riktar våra steg mot Ghami via en lätt stigning omgärdad av åkrar, upp till dalens mitt och passerar ovanför byn Tama Gun och dess imponerande monument. Vi påbörjar nedstigningen från passet och en halvtimme senare når vi ett vägskäl. Går vi till höger når vi till slut Charang, väljer vi istället den vänstra vägen kommer vi till Ghami, dagens slutpunkt. Ghami är en stor by med vitkalkade hus skyddad av överhängande klippor.

Dagens vandring tar cirka 5 timmar.

Dag 9. Ghami – Charang (3570 m)

Dagens vandring går igenom den kanske torraste delen av Mustang och mycket av vår energi kommer gå åt att bemästra den torra, lösa jorden. Dock är den fina utsikten över landskapet, med sina mjuka former i norr och de mäktiga bergen iöst och väst, en stark källa till motivation. Vi når slutligen Charang, en utspridd by på toppen av Charang Chu canyon. I byns östra del finns en stor fästning och ett rött kloster med en fin samling statyer och thankas (vackra konstverk målade på bomullstyg).

Dagens vandring tar cirka 4 timmar.

Dag 10. Charang – Lo Manthang (3820 m)

Vi tillbringar en del av morgonen med att utforska Charang och dess stora kloster innan vi börjar röra oss mot Lo Manthang. Vi går över dalen till ett stort monument som markerar gränsen mellan Charang och Lo. Leden blir gradvis bredare och så småningom får vi vår första vy över den muromgärdade byn Lo Manthang. Vi rundar muren för att nå dess nordöstra hörn, där byns enda ingång ligger.

Dagens vandring tar cirka 3,5 timme.

Dag 11. Lo Manthang

I dag utforskar vi Lo Manthang. Byn, som är orörd sedan 1300-talet, består av cirka 150 byggnader utöver de som hyser lamadjur. Det finns fyra stora tempel i byn och i en av dessa, Champa Lhakang, står en stor lerstaty föreställande Buddha, väggarna pryds av mandalas. I byns centrum ligger kungens imponerande palats där den nuvarande kungen och drottningen bor. Trots att kungens uppgifter till stor del endast är ceremoniella, är han respekterad av folket och konsulteras ofta av hela rikets bybor. De som vill kan ta en dagstur till dalens övre del, antingen till fots eller på hästryggen.

Dag 12. Lo Manthang – Marang la (4300 m) – Dhakmar (3820 m)

Vi går från Lo Manthang till Marang La och fortsätter vandra längs höglandet på en fin stig upp till klostret Ghargumpa som vi får möjlighet att utforska. Vi lämnar klostret och går brant nedför till Dhakmar.

Dagens vandring tar cirka 8 timmar.

Dag 13. Dhakmar – Gelling (3580 m)

Vi vandrar genom den vackra dalen, uppför en ås och sedan tillbaka ner till Ghami. Härifrån går vi på en bred men kuperad väg till den stora byn Gelling. Vi utforskar dess rika kultur och stora kloster.

Dagens vandring tar cirka 5 timmar.

Dag 14. Gelling – Chele

Dagens vandring liknar gårdagens och till slut når vi åter Chele. Dagens vandring tar cirka 6 timmar.

Dag 15. Chele – Kagbeni

I dag följer vi samma väg som på hitvägen.

Dagens vandring tar cirka 7 timmar.

DaG 16. Kagbeni – Jomsom

Vi följer samma väg som på hitvägen, på vidsträckta sandfält och längs med dalen mellan kullarna till Jomsom.

Dagens vandring tar cirka 3 timmar.

Dag 17. Jomsom – Pokhara

Då vindarna ofta tilltar under eftermiddagstimmarna flyger vi ut från Jomsom på morgonen. Tidigt på dagen är det dessutom oftast molnfritt vilket ger oss möjlighet att njuta ytterligare av bergslandskapet. Efter landning vilar vi en stund innan vi utforskar Pokhara, en vacker stad med utsikt över Annurpurna, Machapuchare och Dhaulagiri i väst och Lamjung Himal och Manaslu i öst. Pokhara är betydligt lugnare än Katmandu och vi kan verkligen varva ner. Gå och titta på Phewasjön, känd för sin fotogeniska skönhet, besök Devil Falls, ett vattenfall som fått sitt namn efter en fallolycka, eller ta en tur till Gupteshowergrottan. De som vill kan istället bara koppla av och begrunda de senaste dagarnas upplevelser.

Dag 18. Pokhara – Katmandu

Vi åker privat landtransport från Pokhara till Katmandu, på vägen får vi ta del av vackra vyer.

Dag 19. Sightseeing i Katmandu

Vi ägnar en dag till att utforska Katmandus kultur och historia och vår stadsguide tar oss till både okända och välkända platser. Vi besöker lokala marknader, en dold stupa och Katmandus Durban Square. Durban Square är listat som ett världsarv och trots att det blev skadat p.g.a. jordbävningen 2015, finns fortfarande mycket att se i och omkring detta område. Det är en av de viktigaste platserna för studier av traditionell nepalesisk arkitektur med fantastiska träsniderier.

Dag 20. Katmandu – Skandinavien

Vi beger oss till flygplatsen för att påbörja resan hem. Beroende på vilken flight vi tar så landar vi antingen samma dag eller dagen därpå.

map_marker: Kathmandu

Bra att veta

I städerna kommer ni att bo i dubbelrum på enklare hotell. Mat i städerna ingår inte i resan men det är billigt att äta ute i Nepal. Under vandringen bor vi i så kallade tea houses av mycket enkel standard i två- eller flerbäddsrum. Ni kommer att ha bärare som bär all er tyngre packning så ni vandrar endast med lätt dagsäck. Obs, den packningen bärarna skall bära får inte väga mer än 15 kilo.

Under vandringen ingår all mat samt varm dryck tre gånger om dagen. Ni kommer att ha lokala, engelsktalande guider med er under hela resan.

Denna vandring är medelsvår och inte lika krävande som t ex Everest Base Camp eller Annapurna Circuit då vi inte befinner oss på lika hög höjd (som högst 4300 meter). Höjden kommer dock att kännas av men vi acklimatiserar oss gradvis. Vi vandrar ungefär 4-8 timmar om dagen (cirka 12-24 kilometer).

Våra resor i Nepal arrangeras med hjälp Ram Sapkota/Mountain Deligths och hans guide-team. Vi har arbetat med honom i mer än 10 år och han är en mycket duktig organisatör som vunnit en rad priser för sitt arbete inom turism. Ram har också ett stort socialt engagemang och är drivande i en rad olika projekt och har fått ett brett erkännande i egenskap av social entreprenör. Bland annat är han en nyckelperson i den svensk nepalesiska organisationen Tuki Nepal.

Turismen i Nepal har fått både positiva och negativa effekter. Tusentals nya småföretag och arbetstillfällen har skapats. Men samtidigt har nedskräpningen ökat, kulturen har förändrats och i takt med att man har anpassat sitt sätt att leva efter turismen har man blivit beroende av denna.

När ni reser till Nepal med Pathfinder Travels vet ni att:

• Vi anlitar bärare och personal från de områden vi reser till.
• Vi städar upp efter oss, inget skräp blir liggande.
• All personal är försäkrad och har fri sjukvård.
• Våra bärare bär max 30 kg vardera.
• Lönen räcker till att försörja familjen och betala barnens skolgång.

I resans pris ingår inte:

• Dricks till det lokala teamet (bärare och guider).
• Lunch och middag utanför vandringen.

Du kanske också gillar:

  • Himalaya
  • Vandringsresor

Vandra i Langtangdalen, Nepal

Följ med på en vandring i Langtangdalens förtrollande berglandskap. Vi varvar naturupplevelser med att få en inblick i den lokala sherpakulturen.

  • Himalaya
  • Vandringsresor

Vandring Annapurna Base Camp, Nepal

Annapurna Base Camp är en plats som är relativt lättillgänglig för den vane vandraren. Att vara omgiven av några av världens högsta toppar är en oförglömlig upplevelse.

  • Himalaya
  • Vandringsresor

Vandring i Kuari pass, indiska Himalaya

Indiska Himalaya är ett av världens mest imponerade bergsområden. Vi gör en storslagen och alltigenom fantastisk vandring och avrundar med en safari i Corbett National Park.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.