Vandringsweekend längs med Gotaleden, Västsverige

År 2019 invigdes Gotaleden, en innehållsrik vandringsled mellan Göteborg och Alingsås. Nu har du chansen att tillsammans med en lokal guide vandra sträckan Alingsås - Jonsered och njuta av omväxlande natur, fina kulturmiljöer, god mat och bekväma boenden.

Gotaleden är totalt 71 km lång och ska man vandra hela leden i ett svep, så bör man ha tre till fyra dagar på sig. Vi har valt att gå sträckan  Alingsås – Jonsered, vilken är perfekt anpassad för en fullmatad helgupplevelse fredag- söndag.  Vårt huvudbagage kommer att transporteras med bil, så du går endast med lätt dagsryggsäck. Pathfinder Travels bor i området, välkommen hem till oss, vi tar hand om dig!

Under turen passerar vi en rad intressanta natur- och kulturmiljöer. Området kring Nääs slott samt sträckan mellan Alingsås och Norsesund, domineras av hagmark kringgärdad av mäktiga  bok- och ekskogar. Ovan Ingared och Tollered vandrar vi genom djup barrskog. Ja, i stort sett kommer vi i kontakt med alla av mellersta Sveriges landskapstyper under vandringen.

Stora delar av leden är dragen längs med skimrande vattendrag och vi går genom Västsveriges kanske mest hänförande miljö, Säveåns Naturreservat. Har vi tur får syn på ädelstenen av vårat rikes fåglar, kungsfiskaren. I de strömmande vattendragen trivs också fjäderfän som forsärla, strömstare, knipa och småskrake och ädla fiskar som lax och öring.  I de lugnare partierna är bävern relativt allmän, ofta synlig vid skymning och gryning, men ibland mitt på blanka dagen.

Den mest spektakulära och utmanande delen av vandringen är mellan Lerum. och Jonsered Vi vandrar då längs med sjön Aspens klippor och det är stundtals rätt brant både upp och ned. Belöningen är dock stor med storslagen och svindlande utsikt från en rad utkiksplatser.

Gotaleden sträcker sig också genom en rad intressanta kulturhistoriska miljöer såsom bruksorterna Tollered och Jonsered. Här kan vi få en inblick i hur de tidiga industrierna kom att förändra människans livsvillkor för alltid. Båda orterna har dragit nytta av vattnets kraft, för de badsugna ges fortfarande tillfälle! Kring Nääs slotts finns Skandinaviens kanske bäst bevarade sena 1800-talsmiljö, som under sin blomstringstid var landets största anordnare av kurser i slöjd och hantverk och bevarar traditionen stolt än idag. Trästaden Alingsås med sina kullerstensgator, mysiga torg och många caféer är värt ett besök i sig.

Boende och mat

Tanken med weekenden är att boende och mat är en viktig del av upplevelsen och ledordet här ( ja för hela idén med arrangemanget) är hållbarhet och kvalitet. Hur vi bor och vart vi äter beskrivs närmare under dag för dag programmen samt under ”Bra att veta”.

Våra guider

Pathfinder Travels har sitt säte i Floda, som ligger mellan Lerum och Tollered, Gotaleden går precis utanför dörren från kontoret. Vi är väl bevandrade i områdets natur, kulturhistoria och nutida samhällsliv och ser mycket fram mot att äntligen få guida er på våra hemmastigar!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd3 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering1A

I resans pris ingår

 • Lokal vandringsguide
 • En hotellnatt, boende i dubbelrum B&B på Grand Hotell Alingsås
 • En tvårätters middag på Grand Hotell Alingsås
 • En hotellnatt boende i dubbelrum B&B samt tvårätters middag och frukost på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang
 • Entré till Nääs Fabrikers vackra badhus
 • En picknick lunch
 • En lagad lunch på Aludden
 • En fika (Kaffe och smörgås, alt bakverk)
 • Bagagetransport
 • Karta över Gotaleden

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst Grand Hotell Alingsås

Incheckning på anrika Grand Hotell Alingsås från och med kl 16.00. Ni blir väl mottagna av personalen fram till kl 19.00, då vår guide upp på hotellet för en kortare briefing. Därefter väntar en god två-rätters middag och kanske en liten tur på stan innan det är dags att förbereda oss inför morgondagens vandring.

Dag 2. Alingsås – Västra Bodarna  – Ingared – Tollered

Vi äter en härlig bufféfrukost 07:30 och anpassar kläder efter väderlek. Vi vandrar sedan längs med Lillån, passerar Alingsås vackra torg och kommer strax in i Nolhaga park och ned till Nolhagavikens naturreservat med strandängar och ett rikt fågelliv. Vi har nu Stora Mjörn i blickfånget och vandrar vidare längs med badplatsen vid Mjörnavallen och in på ”Potatsleden” och vidare växelvis på vägar och promenadvägar fram till Norsesund och sjön Sävelången.

Vi äter picknick lunch vid Ingareds badplats och laddar sedan för den relativt långa skogsstigen upp mot Råbockskullen och fårgården Mysten, där vi kan passa på att handla något smått och gott i gårdsbutiken. På eftermiddagen är det mest nedför genom skog och hagmarker fram till bruksorten Tollered. Leden snirklar sig vidare genom den historiska byn, som på 1800-talet formades kring Nääs fabriker och dess bomullsspinneri, yllespinneri och väveri.

Väl nere vid Nääs Fabriker checkar vi in på Nääs Hotell & Restaurang. Nu kan vi njuta av en välförtjänt vilostund med spa och relax innan en god tvårätters middag.

Totalt vandrar vi ca 25 km, 6 h effektiv vandring.

Dag 3. Tollered – Floda – Lerum – Jonsered

Efter ytterligare en underbar hotellfrukost omkring 7:30 vandrar vi återigen genom Tollered och har sedan en relativt lång stigning upp mot skogarna ovan byn. Vi vandrar nedåt genom bokskog och genom hagar fram till Nääs slottsområde samt passerar de vackra slöjdseminariernas byggnader på väg väg till Floda. Här gör vi ett fikastopp på Garveriet,  som från början var ett gammalt sullädergarveri och numera är en destination för lokalproducerad mat och hållbarhet. Vi går sedan in i Säveåns naturreservat och följer åns strömmande vatten nedåt. En av Gotaledens absoluta höjdpunkter, på våren i ett hav av blommande vitsippor och om hösten i gulnad dräkt.

Vi vandrar vidare längs ån fram till Lerum om sjön Aspen, där vi äter lunch på Aludden Park & Restaurang med bländande utsikt och god ekologisk mat. På andra sidan sjön ser vi Jonsereds Herrgård och vi kommer ta oss fram dit via sjöns östra och norra strandlinje. Inledningsvis är det enkel vandring på släta promenadstigar. Efter vi passerat klätterklippan vid Aspen stiger det dock kraftigt uppåt mot Goråsbergen.

Nu väntar turens mest utmanade och spektakulära del längs med Aspens klippbranter. Sent på eftermiddagen når vi fram till herrgården och vidare ned genom vacker kulturmark fram till bruksorten Jonsered. Förhoppningsvis är restaurangen vid Poppels bryggeri öppen så vi kan avsluta turen med en värdig ” after hike”.
Vi guidar er fram till tågstationen och tar sedan adjö. En härlig vandringsweekend är till ända.

Totalt vandrar vi ca 25 km, 6 h effektiv vandring.

 

map_marker:

Bra att veta

Vi vandrar på växelvis på skogs- och tillrättalagda promenadstigar samt grus- och asfaltsvägar. Dagsetapperna ligger på ca 25 km och det är mestadels lättvandrad terräng. Effektivt går vi ca 5,5 – 6,5 timmar per dag men vi gör stopp för fika, lunch och även mindre pauser för att kunna berätta om de platser vi passerar.

Det går bra att vandra i rejäla vandringsskor eller kängor, tänk på att skogspartierna kan vara leriga och hala, så bra skodon är viktigt. Innan avresa kommer ni få en liten packlista och mer praktisk information

Bagagetransport

Ert huvudbagage transporteras mellan hotellen samt fram till stationsområdena med hjälp av taxiservice. Det innebär att ni endast kommer att behöva bära det ni behöver under dagen. En ryggsäck på ca 15 liter är lämplig. Du ska ha plats för regnkläder, lite förstärkningsplagg, vatten och picknick.

Boende och mat

Priset är baserat på boende i standard dubbelrum. Det finns dock möjlighet att boka enkelrum mot tillägg samt även bo i familjerum. Låt oss veta om ni har sådana önskemål.

Grand Hotell Alingsås

På turer med start i Alingsås bor vi på fredagsnatten på Grand Hotell Alingsås. Det är ett anrikt hotell byggt 1911 i hjärtat av mysiga Kaféstaden Alingsås. Rummen håller hög klass och atmosfären trevlig och personlig, personalen kommer göra allt för att få dig att trivas.

Grand Matsal & Bar är hotellets restaurang och här serveras middag och frukost. Köksmästare Patrik Ekstrand med team lagar all mat från grunden. Man jobbar med säsongens råvaror, närproducerade råvaror och mixar internationella rätter med svenska klassiker. Ni har möjlighet att själva göra en picknick från den rikliga frukostbuffén samt fylla på termosar. Det gör att ni själva kan välja vad ni vill äta till lunch. Skulle det bli tungt bär era guider gärna lite extra ☺

Nääs Fabriker Hotell & Restaurang
På lördag natten gästar vi Nääs Fabriker Hotell & Restaurang. Det ligger vackert beläget precis intill sjön Sävelången i ett bomullsspinneri från 1800-talet. Utan överdrift en hotellmiljö som ingen annan; vacker, ombonad och med väldesignade rum rakt igenom.

Hotellets restaurang är en upplevelse i sig, precis som det mesta på Nääs Fabriker. Köket har hög ambition och så mycket som möjligt är ekologiskt och närproducerat. Även här har ni möjlighet att själva göra en picknick från den rikliga frukostbuffén samt fylla på termosar.

Aludden Park & Restaurang

På Aludden äter vi lunch dag två . En restaurang med smakinfluenser från hela världen i en unik miljö nära vattnet..

Kommunikationer

Du kan lätt ta dig till start eller från stopp av turerna med hjälp av pendeltåg till eller från antingen Alingsås eller Jonsered station. Gotaleden är utifrån hållbarhetstanken medvetet gjord för att underlätta tillgång med kollektiva färdmedel.

Se: https://www.vasttrafik.se/reseplanering/
eller ladda ned appen To Go.

Du kan även ta dig Alingsås med fjärrtåg, se tex:
www.sj.se
https://mtrexpress.travel/sv

Hela idén med vår vandringsweekend i Pathfinder Travels hembygd har tillkommit genom Gotaledens skapare, Hans Svensson. Som sagt, vi välkomnar er till vår bakgårdsmiljö för en hållbar framtid!

Skulle ni vilja förlänga er vistelse i Västsverige finns det mängder av upplevelser att välja på.  Se här!

 

Du kanske också gillar:

 • Sverige
 • Vandringsresor

Höstvandring i Sarek

Orört, stort, vilt och tyst - Välkomna till Sarek, Europas sista vildmark. På denna resa vandrar ni tryggt med vår erfarne fjälledare Daniel. Söker du ett äventyr långt ifrån tillrättalagda vandringsleder med en nästan vibrerande närvaro av naturen så har du hittat rätt. Upplev Sarek i sin brinnande höstskrud.

 • Sverige
 • Vandringsresor

Vandra i Grövelsjön – en nybörjartur

Om du vill lära dig att vandra i fjällen med tält och laga mat på friluftskök, då är den här turen något för dig! Under fyra dagar vandrar vi i storslagen natur där vi sover, bor, äter och navigerar för att bli tryggare friluftsmänniskor. Dagarna kommer att fokusera på att må bra och vistas ute på fjället, inte på att gå långt.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor

Vandring i norra Finlands vildmarker

En ren och skär naturresa där solen aldrig går ner. Möt ljuset och livet i norra Finlands ödsligaste marker, bland nyfödda renkalvar och nyvaken växtlighet som sprudlar av klorofyll.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.