Vandring i norra Finlands vildmarker

En ren och skär naturresa där solen aldrig går ner. Möt ljuset och livet i norra Finlands ödsligaste marker, bland nyfödda renkalvar och nyvaken växtlighet som sprudlar av klorofyll.

Muotkatunturi ödemarksområde är den ödsligaste av ödemarkerna: det finns inga markerade leder och ödestugorna är få. Det enda tecken som finns av mänsklig närvaro är enstaka eldplatser och något spår från renskötarnas fyrhjulingar. Vår vandring startar från de gamla tallskogarna, de sista som klarar sig såhär långt norrut. Så snart vi når högre höjder ger tallskogarna plats åt fjällbjörk och därefter markkrypande dvärgbjörk, kråkbär och lav. Den öppna tundran erbjuder fantastiska vyer men vi är också exponerade för väder och vind från Norra Ishavet, som dundrar bara några hundra kilometer norrut.

Vattnet i de kristallklara floderna, bäckarna och sjöarna är så rent att du kan dricka det direkt. Dessa vatten är även hem åt öring, harr och röding. Området vi rör oss i är hem åt oräkneliga renar, älgar och järvar. Tidig sommar får renarna kalvar och vi kommer förmodligen stöta på några stycken. Om vi har riktig tur kan vi även få se björn eller fjällräv. Av ödemarkens bevingade invånare träffar vandrare oftast på lappmesen och dalripan. Även lavskrikan, som ljudlöst följer vandraren glidande från träd till träd, är allmän på området. Strömstaren med sina snabba rörelser finner man längs bäckarna och älvarna.

Vi vandrar tidig sommar innan myggorna vaknar och när solen aldrig går ner, en magisk tid att vandra dessa ödemarker. Varje dag går vi måttliga distanser på 10-15 km i varierande terräng utan några som helst stigar. Rejäla och väl ingångna kängor är ett måste. Vandringsvana och relativt god kondition krävs. Du bär din egna packning under hela vandringen. Vi slår alltid läger i en dal i skogen där vi har skydd av träden. Här lagar vi vår mat i lugn och ro och berättar stories runt lägerelden, under den ljusa försommarhimlen.

Vår guide under vandringen är Sampo Rouhiainen – en vildmarksguide specialiserad på överlevnad och traditionell finsk bushcraft. Vintertid arbetar Sampo i Pyhätunturi som guide för isklättring, fatbike och arktisk överlevnad. Resten av året spenderar han med att lära ut vildmarkskunskaper till skolbarn och ungdomar. Han håller också veckolånga överlevnadskurser där deltagarna endast får äta den mat de kan samla in och fiska upp, man spenderar nätterna i det fria utan tält eller sovsäckar. Sampos omfattande kunskaper om traditionella sätt av leva i vildmarken, hans utbildning om äventyrutbildning och kunskap om hur man vandrar enkelt och lätt, är även till stor hjälp vid förberedelserna för vandringen. Ni kommer ha ett digitalt möte ihop med Sampo i god tid innan avresa, där går han igenom lite praktiska detaljer inför resan och ni får chans att ställa era frågor samt möta gruppen.

 

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-06-082024-06-15Ivalo 14 500 SEKSampo Rouhiainen (Vildmarksguide)Ja

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 6, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Transfer t/r Ivalo flygplats – Gjellajohka
 • 2 Middag, 2 nätter i stuga och 2 frukost i Gjellajohka holiday village
 • Erfaren vildmarksguide med god lokalkännedom och specialiserad på finsk bushcraft.
 • Frukost, lunch och middag under vandringen (Torkad mat av vår guide)
 • Digitalt möte med guiden för tips och råd innan resan

I resans pris ingår ej:

 • Transport till och från Ivalo (flyg, buss, bil eller tåg)
 • Snacks under vandringen
 • Utrustning som tält, sovsäck, madrass etc (går att hyra)
 • Personlig försäkring

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomstdag, Ivalo flygplats – Gjellajohka

Vi möts upp på Ivalo flygplats och där möter även vår guide Sampo upp oss. Vi blir upphämtade av en transfer som tar oss till Gjellajohka holiday village, en färd på ca 1,5 timma. Längs vägen har vi chans till lite sistaminuten-shopping på supermarketen i Ivalo. Väl framme i Gjellajohka gör vi oss hemmastadda i våra mysiga stugor nere vid floden. Därefter är det dags för gemensam middag och en introduktion av veckan och området vi kommer röra oss i.

Dag 2. In i ödemarkerna…

Efter en god natts sömn och en rejäl frukost börjar vi vår vandring. Vi vandrar längs Gjellajohkafloden djupare och djupare in i ödermarkerna….

Dag 3 – 6. Muotkatunturis ödemarker

Vi börjar våra dagar med att laga frukost och packa ihop vår utrustning. Därefter vandrar vi omkring i den förtrollande arktiska vildmarken. Vi korsar floder, vandrar uppåt, vandrar neråt, går runt stora myrmarker, navigerar genom täta dungar av fjällbjörk och njuter av lätta steg på öppna vidder… Efter några timmar tar vi en paus och lagar lunch. Med mat i magen och ny energi vandrar vi vidare några timmar till. I genomsnitt vandrar vi 8 timmar per dag inklusive pauser och lunchstopp. När vi anländer till nästa lägerplats slår vi upp våra tält eller hänger upp vår tarp. Vi lagar middag, stretchar ut ömma muskler och hänger runt lägerelden och berättar stories. Dagsetapperna varierar mellan 10-15 km enligt kartan. Då vi inte har några stigar att följa kan de faktiska kilometerna variera. Den maximala stigningen per dag kommer ligga under 300 m.

Dag 7. Från Muotkatunturis ödermarker – Gjellajohka holiday village

Mot eftermiddagen denna dag anländer vi till Gjellajohka holiday village där allt startade för några dagar sedan, nu många härliga upplevelser rikare. Vi äter en god middag och pratar om veckan som gått. Kanske tar vi en välförtjänst bastu och ett dopp i floden för att avsluta denna veckan på topp!

Dag 8. Avresedag

Efter frukost väntar transport till Ivalo och flygplatsen.

map_marker: Muotkatunturi

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan ska du helst ha sovit några nätter ute under tarp eller i tält. Notera att det inte finns några toaletter under vår vandring. Du kommer få lära dig grundläggande vildmarkskunskaper kring hygien och hur man håller odör borta när man gör sina behov i det fria. Det finns många möjligheter till uppfräschande bad i sjöar och forsar längs vägen.

Vi vandrar inga jättelånga sträckor men dagarna är fortfarande ganska krävande så du bör ha en hyfsad fysisk kondition. Det är alltid trevligare att påbörja lägersysslorna när man fortfarande har lite energi kvar efter dagens vandring. Vi kommer alltid att se till att det finns tillräckligt med tid för vila och återhämtning och till att hänga vid lägerelden innan nästa dags vandring.

Dagstemperaturen i juni i Muotkatunturi ligger på ca 10-20 C, om nätterna sjunker temperaturen under 10 C. Det kan bli någon minusgrad om natten så det ska du vara förberedd på. En sovsäck med komforttemperatur runt nollan är att rekommendera. Vädret kan förändras snabbt så du måste ha vind och vattentäta byxor som ytterlager och något varmt och gott som du kan ha under kalla morgnar och kvällar i lägret.

Rejäla vandringskängor är att rekommendera då de ger din fot bäst support när du vandrar med packning i terräng. Vissa föredrar att vandra i lättare trailskor men då bör du vara van vid detta. Om skorna blir blöta är det viktigt att du har ett alternativ att ha i lägret så du håller dig torr och varm.

Våra läger gör vi i skogen så att du kan fästa en tarp mellan träden om du önskar. Många föredrar dock tält för att vara mer skyddade från väder och vind. Att sova i en lättviktshängmatta är också ett alternativ, då är det dock viktigt att du har med dig en väl isolerande madrass att ha i hängmattan.

Om du önskar hyra utrustning som tält, madrass eller sovsäck kan vi ordna detta.

Vi kommer möta en del renar under vår vandring, följande gäller: låt renarna vara i fred. Renen är skygg och väjer vanligtvis för människan. En människa som närmar sig orsakar renen extra stress. Under kalvningstiden i slutet av våren är det särskilt viktigt att hålla sig på avstånd från renarna. En dräktig vaja, dvs. renhona, som belastas av att fly förlorar lätt sin kalv, dvs. får missfall.

Resan sälj exklusive flyg men vill du ha hjälp att boka detta så hjälper vi er gärna.

Vi råder dig starkt att inte boka några tåg- eller flygbiljetter förrän boende och arrangemanget som helhet, är bekräftat av oss.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Ni kommer även ha ett digitalt möte med er guide Sampo i god tid innan avresa. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor

Vandra i Jordaniens mytiska landskap

Vi tar oss från jordens lägsta punkt, Döda Havet, via djupa flodraviner till stenstaden Petra vidare genom öknen Wadi Rum för att avrunda på toppen av landets högsta berg.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Dolomiterna, Val Cimoliana

Dolomiternas berg lockar många besökare till sig och det är lätt att förstå varför. Du vandrar omgiven av spetsiga, ljusa bergstoppar som skjuter brant upp från högalpina gräsplatåer med rik flora. Vi reser till sydöstra delen, där är det mindre trängsel på stigarna men minst lika spektakulärt och mer vilt.

 • Himalaya
 • Vandringsresor

Vandring i Ganesh Himal, Nepal

Denna unika vandring bjuder på en blandning av mäktiga vyer av Himalaya, orörd natur och nepalesisk kultur i ett område bortom de vanliga turistlederna.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.