Vandring, Tour du Matterhorn

Denna vandring tar dig genom höga bergspass, längs med svindlande stigar och över vackra betesmarker, ständigt med imponerande berg i blickfånget, däribland Matterhorn.

Under vandringen Tour du Matterhorn vandrar vi runt Matterhorn i sex dagar med fem övernattningar i refuger eller på vandrarhem med utgångspunkt i Chamonix. Resan inleds med transfer från Chamonix till Val d´Hérens varifrån vår vandring har sin början. Under turen går vi mellan fem till åtta timmar och täcker i genomsnitt cirka 1000 höjdmeter dagligen.

Jag har haft fantastiska vandringsdagar med ett härligt gäng. Vi hade även galet tur med vädret. Alla toppar i sikte! =D
Är själv jätte nöjd med upplägget.

Efwa Cederborg, Tour du Matterhorn 2017

Det som skiljer Tour du Mont Blanc och Tour du Matterhorn åt rent logistiskt är att vi på den senare turen själva bär med oss allt vi behöver ha med oss under veckan. Vi har med andra ord ingen följebil som fraktar en större väska att proviantera från. Det är också en mer krävande tur och du måste vara vältränad och stark och orka gå i många timmar i brant bergsterräng.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2023-07-212023-07-28Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 22 700 SEKLokal engelsktalande guideJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering3B

I resans pris ingår

 • Flygresa t/r Geneve
 • Alla frukostar
 • 4 picknick lunch, 2 lagad lunch på hytta
 • 5 middagar
 • Boende i bergshyttor (del i sovsal)
 • Engelsktalande legitimerad vandringsguide
 • Lokala transporter inkl lift
 • Transfer Geneve – Chamonix
 • Boende två nätter på hotell i Chamonix inkl frukost (dubbelrum)

Om du vill ta dig till Geneve med tåg eller på annat sätt gör vi ett prisavdrag på 3500 SEK.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Geneve – Chamonix

Ankomst till Geneve och transfer upp till Chamonix för inkvartering på vårt hotell.

Dag 2. Chamonix – Les Haudères (Val d’Hérens) – Arolla (Val d’Arolla)

Tidig transfer från Chamonix till den pittoreska byn Haudères i Schweiz. Vi bekantar oss med byn för att sedan ge oss iväg på dagens lätta vandring upp mot Lac Bleu (den blå sjön) och Arollaplatån där vi övernattar i hytta på 2046 m höjd. Dagens vandring tar cirka 5 timmar. Cirka 650 meters höjdskillnad +-

Dag 3. Arolla – Refuge-Auberge de Prarayer (Valpelline)

Dagens vandring spenderar vi i närheten av Arollaglaciären, strax under Mont Collons nordsida. I närheten av detta berg, vid den italienska gränsen korsar vi den klassiska ”Haute Routen”, en högalpin glaciärtur som sträcker sig mellan Chamonix och Zermatt. Vi går över Col Collon på 3074 m och under eftermiddagen tar vi oss nedåt längs vackra bergsforsar mot ett fint beteslandskap. Här, alldeles intill sjön Lac de Place Moulin, är vår inkvartering beläget; Auberge Prarayer, 2010 m. Dagens vandring tar cirka 6 timmar. Cirka 1000 meters höjdskillnad +-

Dag 4. Prarayer – Perruca (Valtournanche)

Vi vandrar upp i Valcorneragrytan som utgör en av vandringens mest vilda områden. Vid lunchtid anländer vi till Col de Valcornera där vi kan njuta av en fin utsikt över sjöarna intill vår inkvartering för natten; Refuge Perruca. Då stigen ned mot hyttan är både brant och exponerad har vi hjälp av fasta rep att hålla oss fast i. Väl framme vilar vi en stund för att sedan ta en eftermiddagstur under vilken vi kan få se de stenbockar som brukar uppehålla sig i närheten. Dagens vandring tar cirka 7 timmar. Cirka 1000 meters höjdskillnad.

Dag 5. Perruca – Refuge Theodule (Valtournanche)

Stigen ner mot Cignanasjön kantas av vattenfall och har en fin utsikt mot såväl Matterhorn som italienska Monte Rosa. Har vi tur kan vi få se den vackra blomman edelweiss. Då vi anlänt till Cervinia gör vi en rundvandring i byn innan vi tar kabinbanan uppåt för att vandra i skuggan av Matterhorn. Vårt mål för dagen är den italiensk/schweiziska gränsen och vårt boende för natten; Refuge Théodule, känt för sin vackra panoramavy över Lejonkammen på Matterhorn från dess matsal. Dagens vandring tar cirka 6 timmar. Cirka 1300 meters höjdskillnad.

Dag 6. Refuge Théodule – Zermatt (Val Mattertal)

Under dagens vandring rör vi oss i ett område med en stor samling 4000-meterstoppar. Stigen går i skuggan av Matterhorn, över ängarna i Schmutt, med en imponerande vy över den legendariska Hörnli hyttan. Vi tar oss vidare till Zermatt där vi övernattar. Dagens vandring tar cirka 5 timmar. Cirka 1700 meters höjdskillnad (nedför).

Dag 7. Zermatt – Täshalp – Randa

Vi vandrar till mot fäbodarna i Tufteren på en av de berömda ”Europaweg” som tar oss längs en bergssida (ibland uthackad i sten) med fasta skyddsrep och tunnlar med en ständig utsikt över Weisshorn. Vårt mål för dagen och vandringens slutpunkt är Täsch där en minibuss möter upp och kör oss tillbaka till Chamonix där middag och bäddade sängar väntar.

Dag 8. Chamonix – Geneve – Sverige

Efter utcheckning från hotellet återvänder vi hem till Sverige.

map_marker: Zermatt

Bra att veta

I vårt grundpaket ingår flygresa t/r Geneve och två hotellnätter i Chamonix men skulle du vilja resa med tåg eller lösa resan till Geneve på annat sätt går detta bra. Vi garanterar inte direktflyg från Sverige men försöker boka vettiga flyglösningar och ni får alltid chans att tycka till om flyget innan vi köper in biljetter.

Vi bor i i så kallade refuger (hyttor) där vi även blir serverade frukost och middag. Några dagar är det picknick lunch, två äter vi på refuger. Hyttorna är enkla men välkomnande.

Mat ingår med andra under alla vandringsdagar men du måste själv stå för matkostnad under ankomst- och avresedag. Vatten kan fyllas på vid hyttorna.

Vandringarna är väderkänsliga och vid tillfällen av vädermässiga utmaningar (regn/åska eller liknande) kan vi som ett resultat av detta få ändra rutt eller avbryta och göra alternativa vandringar.

Denna vandring är mycket fysiskt krävande då vi lägger bakom oss många höjdmeter och kilometer. Därför måste vi packa lätt och begränsa vår utrustning och packning. Sovsäck och liggunderlag behövs inte på denna tur, dock skall en sovpåse/reselakan tas med för att använda i hyttorna. Varje deltagare bär själv med sig allt som kan komma att behövas under veckan vilket innebär att en lite större ryggsäck är nödvändig för att all utrustning skall få plats. En 40-45 l säck är att rekommendera.

Under informationsmötet på ankomstdagen kommer guiden att gå igenom allas packning för att säkerställa att alla har med sig nödvändig utrustning.

Resa med tåg

Det går att ta sig till Geneve via tåg och det finns två svenska hemsidor som du kan ta hjälp av för att boka biljetter:
www.interrail.se
www.tågbokningen.se

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Alpklassiker
 • Sommarresa
 • Vandringsresor

Vandra i Italien – Gran Paradiso nationalpark

Nationalparken Gran Paradiso ligger i Graian Alps precis på gränsen mellan Aostadalen och Piedmontregionen i nordvästra Italien. Följ med till ett av Alpernas mest natursköna och vilda område.

 • Alpklassiker
 • Vandringsresor

Vandring Tour du Monte Rosa

Denna vandrarens drömtur går genom Schweiz och Italiens hänförande alplandskap. Du vandrar genom tysta dalar, över höga pass och in i pittoreska bergsbyar.

 • Alpklassiker
 • Vandringsresor

Vandring, Tour du Mont Blanc

På gränsen mellan Frankrike och Italien finner man Alpernas högsta berg; Mont Blanc. Vandra Tour du Mont Blanc och upplev storheten i denna klassiska alpmiljö.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.