Afrikas högsta berg är vackert om natten

Afrikas högsta berg är vackert om natten

Kilimanjaro via Lemoshorutten

Har du någon gång drömt om en riktig expedition? Nu har du möjlighet att vara med om ett äventyr som du kommer att minnas resten av ditt liv.

Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och sträcker sig 5,895 meter över havet. Berget, som är en slocknad vulkan, ligger i Kilimanjaro National Park i Tanzania och målet för expeditionen är den högsta toppen som kallas för Uhuru Peak.

Det tar tid att bestiga Kilimanjaro, främst för att kroppen måste acklimatisera sig till den höga höjden. Det är inte självklart att alla klarar av att vistas på höjder över 4000 meter, men de flesta brukar klara av att nå toppen, bara de får tillräckligt med tid att vänja sig vid höjden. Av denna anledning har vi valt att förlägga bestigningen längs en led som heter Lemosho. 

Leden är mindre använd och bjuder på vacker väg upp till Shiraplatån. Rutten tar 8 dagar och sträckan är 56 km lång. Lemoshorutten är en av de nyare rutterna på berget och har relativt få besökare, vacker natur och en hög andel klättrare som når toppen. Rutten närmar sig Kilimanjaro från väst och börjar med en bilresa från Moshi till Londorossi Gate. Därifrån går de första två dagarnas vandring genom regnskog till Shira Ridge.

Till skillnad från den populära Machamerutten, korsar Lemoshorutten slätten från väst till öst i en trevlig, relativt flack vandring. Därefter följer Lemosho samma väg som Machame, genom Lava Tower, Barranco och Barafu (känd som den södra leden). Vandringen nedför berget sker via Mwekarutten. Lemosho anses vara den vackraste rutten på Kilimanjaro med panoramavyer på olika sidor av berget varför den rekommenderas starkt.

En bestigning av Kilimanjaro involverar ingen regelrätt klättring utan det är vandring hela vägen, dock ibland mycket brant sådan. Svårigheten ligger istället i att orka vandra flera timmar per dag under en veckas tid på hög höjd. Det finns ingen som kan säga att just du har lättare eller svårare att klara av hög höjd. Dock kan ett gott allmäntillstånd göra skillnad, så se till att du är frisk, utvilad och vältränad före avresa.

Med andra ord är det viktigt att du är i bra fysisk form före resan och tränar uthållighet. Att ta på sig en ryggsäck och vandra i skogen eller kuperad terräng i flera timmar är exempelvis bra träning, gärna några gånger i veckan. Vi bor i tält på berget, därför kan det vara en god idé att sticka ut och tälta om du är ovan vid detta.

Resan som är planlagd till 10 september 2017 leds av en svensk UIAGM/ IFMGA-guide från  www.arcticguides.com


Resan dag för dag

Dag 1.  Ankomstdag  Moshi /Tanzania

Vi möts av en chaufför och därefter väntar en kortar transfer till hotellet i Moshi. Eventuell gemensam middag beroende på ankomsttider. 

Dag 2.  Moshi – Forest Camp (2800 m)

Efter en frukost har vi en genomgång inför vandringen och går igenom packningen noggrant. Överflödig packning (hemresekläder etc) kan vi lämna på hotellet. Sedan åker vi mot Londorossi Gate. Här möter vi upp resten av vårt team och gör oss i ordning för första vandringsdagen.Vi åker vidare uppåt en bit och börjar sedan vandra genom olika typer av tropisk regnskog. Ljuden och lukterna är starka och det finns mycket att upptäcka under denna del av vandringen. Räkna dock med att det kan bli blött. Vi äter lunch längs vägen och kommer fram till vårt camp på eftermiddagen. 

Totalt ca 4 timmars vandring, + 600 m (6 km).

Dag 3. Forest camp – Shira 1 (3500)

Vi vandrar vidare uppåt Lemoshos skogsbeklädda sluttningar. Efter lunch blir det ganska brant uppåt och vegetationen blir mer alltmer busklik. Snart har vi lämnat skogen bakom oss och kommer ut i ett hedlandskap med högt gräs, vulkanisk sten draperade av olika typer av lavar. Vi vandrar vidare upp mot Shira ridge och går sedan ned till vårt camp som ligger vid kanten av Shira platån. Från campet har vi en fantastik utsikt över Kibo med Uhuru peak.

Totalt ca 6 timmars vandring, + 700 m (8 km).

Dag 4.  Shira 1 -  Shira 2 (3895 m)

Efter gårdagens ganska långa tur med en del stigning har vi nu en kortare dag framför oss.  Vi börjar vandra genom det öppna hedlandskapet och vi går gradvis upp mot Shira 2.  Vi når campet redan vid lunch och resten av dagen kan man ägna åt vila och kontemplation.  Tältplatsen ligger fint och härifrån har vi en magnifik utsikt över Mount Meru.

Totalt ca 4 timmars vandring, + 395 m (7 km).

Dag 5. Shira 2 –  Lava tower (4630m) –  (Barranco camp (3960)

Nu har vi en tuff dag framför oss som är utformade enligt acklimatiseringsprincipen, gå högt, sov lågt. Efter frukost går vi upp mot Lava tower och terrängen blir allt mer högalpin med sten och klippor. Omkring lunchtid bör vi vara uppe vid Lava tower, räkna med att ni kommer att känna av höjden. Vi går sedan ned mot Barranco Camp och på vägen har vi fina vyer över "Western Breach” och ”Breach wall”.  Vi har nu kommit in på samma led som används när man gör Machamerutten.  Barranco camp ligger väldigt naturskönt och efter en lång dag får ni förhoppningsvis avnjuta en vacker solnedgång.

Totalt ca 7,5 timmars vandring, + 735m, - 670 m (10 km).

Dag 6. Barranco Camp – Karanga Camp (4000 m)

Idag har vi en fin acklimatiseringsdag framför oss. Inledningsvis går vi upp mot Barrancoväggen och om vi får klart väder kommer vi ha en fantastisk utsikt mot Kilimanjaros sydliga glaciärer. Vi går sedan ned mot Karangadalen och äter lunch invid floden.  Därefter gör vi en ackilimatiseringstur upp mot 4430 meter för att sedan gå ned till vi vårt nattläger för middag och sömn.

Totalt ca 6,5 timmars vandring, + 430 m, (6 km) 

Dag 7. Extra acklimatiseringsdag

Vart och när denna förläggs bestäms av gruppens status. Så det är med andra ord en flexibel buffertdag. 

Dag 8. Karanga Camp – Barafu camp (4660 m)

Efter frukost går vi upp mot en punkt där Kibo South Circuit och Mwekaleden korsas. Vi följer sedan en bergsrygg som leder fram mot Barafu Hut. Barafu betyder is på swahili och under nätterna kan temperaturen krypa ned rejält vid campet. Vi äter lunch längs vägen och kommer fram till Barafu Camp tidigt på eftermiddagen. Har vi krafter kvar gör vi en acklimatiseringstur upp till 4900 meter. Annars vilar, äter och laddar vi inför morgondagens toppförsök.

Totalt ca 5 timmars vandring, + 660 m, (4 km). 

Dag 9. Barafu camp – Uhuru Peak (5895 m) – Millenium High Camp (3820 m)

En lång dag väntar och vi väcks omkring midnatt. Vi stärker oss med lite kex och varmt te och vandrar sedan uppåt i mörkret (såvida vi inte har månljus). Det kommer att bli tufft men med rätt motivation, god stämning i gruppen och med hjälp av vårt teams peppning har vi goda chanser att nå toppen. Vi äter frukost längs vägen och går allt som det skall blir vi värmda av solens första strålar på Stella Point. Härifrån följer vi kraterkanten bort mot den högsta punkten på vulkanen Kibo, Uhuru Peak. När vi väl står på toppen är känslan obeskrivbar och är det riktigt klart väder kan vi se hela vägen till Mount Kenya. Sedan bär det av nedåt mot Barufu Camp där vi äter lunch och tar en kort men stärkande vila. Vi går därefter ned till till Millenium High Camp (3820 meter). Efter cirka 13 timmar på benen väntar här middag och sömn.

Totalt ca 13 timmars vandring, + 1235 m, - 2075 , (14 km). 

Dag 10. Mweka – Moshi

Efter en sista tältnatt går vi ned mot Gate Mweka och trots att det är ganska brant är det relativt lättvandrat. Vi tar farväl av bärare, kockar och guider som hjälpt oss under turen och åker tillbaka till vårt hotell i Moshi. Efter en skön dusch firar vår lyckade bestigning med en god avskedsmiddag.

Totalt ca 5 timmars vandring, - 2320 m, (15 km)

Dag 11. Avresedag Moshi/ Tanzania

Efter frukost transfer för hemfärd eller vidare resor på egen hand. 

Ett gott gäng under bra ledarskap ökar chanserna till en lyckad bestigning Vi inleder bestigningen genom att vandra genom frodig regnskog När vi kommer högre upp blir terrängen mer öppen Vi bor i tält på berget, därför kan det vara en god idé att sticka ut och tälta om du är ovan vid detta. En bestigning av Kilimanjaro involverar ingen regelrätt klättring utan det är vandring hela vägen, dock ibland mycket brant sådan. Vi rör oss genom en rad klimatzoner med fascinerande flora Vad kan vara ett bättre mål än toppen på ett berg? Höga berg rensar tankarna Det lokala teamet gör ett stort jobb Vill ni resa vidare på egen hand kan vi sätta er i kontakt med safariarrangörer

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 11 dagar
Gruppstorlek: Min 10, max 12
Gradering: 3

I resans pris ingår:

 • Svensk expeditionsledare (UIAGM/ IFMGA- certifierad)
 • Lokala engelsktalande guider
 • Transfer från Kilimanjaro Airport till hotellet i Moshi
 • Två hotellnätter i Moshi, halvpension Dubbelrum
 • Avskedsmiddag
 • Alla kostnader för klättringen på berget såsom tält, kock, guider, bärare, mat, parkavgifter etc.
 • All campingutrustning utom sovsäck (kan hyras på plats)
 • Bärare av din egen utrustning
 • Transfer till och från hotellet i Moshi
 • AMREF emergency evacuation pre-registration

I resans pris ingår inte:

 • Flyg t/r Sverige- Kilimanjaro Int.
 • Dricks 
 • Barnotor
 • Visumavgift (ca 50 USD)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

I resans pris ingår inte flygresan t/r Tanzania/ Kilimanjao Int. Vi hjälper dock gärna till att boka flyg.

Klimat

Temperaturerna på Kilimanjaro går från varmt till kallt. Vandringen från foten till toppen är som att resa från ekvatorn till Antarktis på bara några dagar. Kilimanjaro har fem stora ekologiska zoner, var och en cirka 1000 meter i höjd. Januari och februari är de varmaste månaderna, april och maj de regnigaste månaderna, juni och juli de kyligaste månaderna och augusti och september de torraste.

På grund av sin närhet till ekvatorn är det ingen större skillnad i temperaturen på Kilimanjaro från säsong till säsong. Istället är det höjden och tiden på dygnet som spelar roll. Vid foten av berget är den genomsnittliga temperaturen cirka 21-27 grader. Därifrån minskar temperaturerna ju högre upp du kommer. På toppen kan temperaturen krypa ned till -20 grader nattetid. Dessbättre rör vi på oss under hela toppattacken, så kylan ska inte vara något större problem, men det är helt klart läge för mössor och vantar under denna dag.

På grund av Kilimanjaros höga höjd skapar berget sitt eget väder. Det är mycket varierande och omöjligt att förutsäga. Därför, oavsett när du bestiger berget, bör du alltid vara beredd på våta dagar och kalla nätter.

Träning

Att bestiga Kilimanjaro är fysiskt ansträngande, så du bör vara i god form. Hur ska jag då träna? Svar: vandra. Du behöver inte vara någon elitidrottare för att bestiga Kilimanjaro, det viktigaste är att du orkar vandra flera timmar i sträck i utmanande terräng. Har du bra flås kommer du med största sannolikhet också njuta mer av resan, varför inte sätta igång direkt?

Det är lätt att vara alltför ivrig i början av en träningsperiod med motivationsproblem och skador som följd, så se till att börja lugnt. Så småningom kan du utöka träningen till att vandra några timmar per tillfälle, gärna i skogen eller i kuperad terräng. På berget kommer vi att vandra i långsamt tempo, så det är bättre att vandra i lugnare takt under en längre tid än snabbt och kort. All annan träning är också bra, som trappmaskinen på gymmet eller allmän konditionsträning.

Det viktigaste med att träna är att det är kul och att du mår bra av det. Se det här som ett tillfälle att förändra din livsstil. Vad kan vara ett bättre mål än toppen på ett berg? Ät mer frukt och grönsaker och mindre kött. Drick mindre alkohol och sluta röka. Drick mycket vatten och se till att få åtta timmars sömn per natt. Oroa dig inte. Var glad.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt resefakta om Kilimanjaro. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation