Vandra Gotaleden på egen hand, Västsverige

År 2019 invigdes Gotaleden, en innehållsrik och vacker vandringsled mellan Göteborg och Alingsås. Vi erbjuder två varianter att vandra denna på egen hand. En där du går hela leden under tre dagar med två övernattningar, en där du vandrar delar av den på två dagar med en övernattning.

Tanken med Gotaleden är att den ska vara en utmanade men njutbar vandring. Du ska äta gott, bo bekvämt och kunna ta en god fika längs vägen. Vi tar hand om bokningar av boenden och mat samt löser din bagagetransport. Du vandrar med lätt dagsryggsäck och det enda du behöver tänka på är att njuta och gå!

Vill ni hellre vandra med guide? En guide tillför mycket som kännedom om platser och historia samt kan även visa er ledens smultronställen!

Gotaleden är totalt 71 km lång och är uppdelad på nio etapper. Den sträcker sig från Kungsportsplatsen i centrala Göteborg till Lilla Torget i Alingsås och går till stora delar i vild natur. Under turen passeras en rad intressanta natur- och kulturmiljöer. Inledningsvis går leden genom Göteborgs stadskärna, passerar teatrar, restauranger och Liseberg tills du når fram till Delsjöns naturreservat, Göteborgs största naturområde. Du promenerar på promenadstigar i vacker lövskog av ek och bok fram till motionscentret Skatås.

Härifrån fortsätter leden österut och efter några kilometer på lättrampade stigar når du upp till Getryggen. Nu övergår leden till stig och naturen blir mer vild. Du går genom blandskog, över bergsryggar och passerar en rad sjöar. I stort sett går du utom bebyggelse hela vägen fram till Jonsered (leden följer samma rutt som den klassiska Bohusleden från Skatån fram till Jonsered).

Den mest spektakulära och utmanande delen av vandringen är mellan Jonsered och Lerum. Leden går då längs med sjön Aspens klippor och det är stundtals rätt brant både upp och ned. Belöningen är dock stor med storslagen och svindlande utsikt från en rad utkiksplatser.

Stora delar av leden är dragen längs med skimrande vattendrag och går genom Västsveriges kanske mest hänförande miljö, Säveåns Naturreservat. Har du tur får syn på ädelstenen av vårt rikes fåglar, kungsfiskaren. I de strömmande vattendragen trivs också fåglar som forsärla, strömstare, knipa och småskrake och ädla fiskar som lax och öring. I de lugnare partierna är bävern relativt allmän, ofta synlig vid skymning och gryning, men ibland mitt på blanka dagen.

Området kring Nääs slott samt sträckan mellan Alingsås och Norsesund, domineras av hagmark kringgärdad av mäktiga bok- och ekskogar. Ovan Ingared och Tollered vandrar du genom djup barrskog. Ja, i stort sett kommer du i kontakt med alla av mellersta Sveriges landskapstyper under vandringen.

Gotaleden sträcker sig också genom en rad intressanta kulturhistoriska miljöer såsom bruksorterna Tollered och Jonsered. Här kan vi få en inblick i hur de tidiga industrierna kom att förändra människans livsvillkor för alltid. Båda orterna har dragit nytta av vattnets kraft, för de badsugna ges fortfarande tillfälle!

Kring Nääs slotts finns Skandinaviens kanske bäst bevarade sena 1800-talsmiljö, som under sin blomstringstid var landets största anordnare av kurser i slöjd och hantverk och bevarar traditionen stolt än idag. Trästaden Alingsås med sina kullerstensgator, mysiga torg och många caféer är värt ett besök i sig.

BOENDE OCH MAT

Tanken med weekenden är att boende och mat är en viktig del av upplevelsen och ledordet här, ja, för hela idén med arrangemanget, är hållbarhet och kvalitet. Hur och vart vi äter och bor beskrivs närmare under dag för dag programmen samt under ”Bra att veta”.

VALFRI RIKTNING

Leden är dubbelriktad och du kan välja mellan att starta i Göteborg, Jonsered eller Alingsås beroende på turval. Priset är detsamma för respektive turval. Vi har valt att beskriva turerna i väst – ostlig riktning. (Start i Göteborg, respektive Jonsered, stopp i Alingsås).  Vill du vända på riktning, meddela oss via e-post så löser vi detta: info@pathfindertravels.se

EXTRA NÄTTER

Vill du lägga till en extra natt innan första eller efter sista vandringsdagen bokar vi gärna detta till dig.

SKICKA EN FÖRFRÅGAN!

Vi kan genomföra arrangemanget på förfrågan och skickar gärna prisförslag.  Om ni har frågor är ni välkomna att ringa oss på 031-707 00 80

 

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd2-3 dagar
Gradering1B

I resans pris ingår

Gotaleden hela sträckan, 3 dagar, 2 nätter
 • En hotellnatt, boende i dubbelrum B&B på Aspenäs Herrgård
 • En trerätters middag på Aspenäs Herrgård
 • En hotellnatt boende i dubbelrum B&B samt tvårätters middag och frukost på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang
 • Entré till Nääs Fabrikers vackra badhus
 • En lagad lunch på Garveriet alt Aludden Providore beoende på turval
 • En picknick lunch
 • Bagagetransport dag 1, 2 och 3.
 • Detaljerad skriftlig turbeskrivning + Gotaledsfolder
 • 24 h Jourservice från Pathfinder Travels
Gotaleden kort, 2 dagar, 1 natt
 • En hotellnatt boende i dubbelrum B&B samt tvårätters middag och frukost på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang
 • Badhusentré till Nääs Fabrikers vackra spa-del
 • En lagad lunch på Garveriet alt Aludden Providore beoende på turval
 • Bagagetransport dag 1 och dag 2.
 • Detaljerad skriftlig turbeskrivning + Gotaledsfolder
 • 24 h Jourservice från Pathfinder Travels

I resans pris ingår ej

 • Lunch första vandringsdagen
 • Eventuella extratransporter
 • Personliga försäkringar

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Gotaleden hela sträckan, 3 dagar, 2 nätter

DAG 1. GÖTEBORG – Lerum (Aspenäs Herrgård)

En chaufför möter upp dig vid ditt boende (eller annan förutbestämd plats) i centrala Göteborg för att hämta upp ditt bagage samt lämna informationsmaterial. Du tar dig sedan till starten av leden och börjar vandra.

OBS, ska ni gå hela vägen från Kungsportsplatsen till Aspenäs Herrgård är det 30 km, ca 8,5 h effektiv vandring. Det är rätt tufft. Vi rekommenderar att starta turen vid Skatås Motionscentrum. Antingen kan vi arrangera taxi dit, eller så tar ni spårvagn nr 5 från Kungsportsplatsen fram till Welandergatan (15 min färd), går upp till Skatås  Motionscentrum och startar vandringen där. Då blir dagsträckan ca 25 km, mer rimligt. Skulle ni vara väldigt slitna när ni kommer fram till Jonsered, finns alltid möjligheten att åka tåg sträckan Jonsered – Aspedalen och gå ca 2,5 km fram till Aspenäs Herrgård.  Väljer du dock att gå hela leden så beskrivs den här.

Du vandrar upp mot “Avenyn” över Heden, passera Ullevi och följer sedan Mölndalsån fram till Gårda. Snart lämnar du stadens centrala delar bakom dig och kommer fram till Delsjöområdets och går på promenadstigar kantade av lövskog fram till Skatås motionscentral. Här kan du fylla på vatten och sedan fortsätta på promenadvägar via Härlanda tjärn upp mot Getryggen. Nu blir det i stort sett vandring på naturstig hela vägen fram till Jonsered. Vid Kåsjön kommer det dock bli kortare partier av promenadstigar och väg. Här finns också en fin badplats, om du blir sugen på ett dopp.

Efter Kåsjön vandrar du vidare genom fin skogsmark tills du kommer upp till Jerikotunneln, sedan rasar stigen ned mot Jonsered och fram till Jonsereds fabiker. Strax passerar du Jonsered Trädgårdar och Herrgård med en magnifik utsikt över sjön Aspen. Därefter väntar Gotaledens mest utmanande sträcka, vandringen längs med sjöns klippbranter fram till Goråsbergen och Aspens klätterklippa.Strax därefter kommer du fram till Aspenäs Herrgård. Du checkar in och hämtar ditt bagage i receptionen och äter middag på Herrgården.

Ca. 30 km, 8,5 h effektiv vandring

DAG 2. LERUM – FLODA – TOLLERED

Du äter en god frukost och vandrar sedan rätt utifrån dörren. Vandringen fortsätter på gångvägar längs med Aspen strand, genom Lerum och fram till Säveån. Du följer sedan ån i stort sett hela vägen fram till Floda. Strax innan Floda är det dags för lunch på Garveriet, som från början var ett gammalt sullädergarveri och numera är en destination för lokalproducerad mat och hållbarhet. Här äter du en härlig lunch och vandrar sedan längs mindre vägar på den södra sidan av sjön Sävelången.

Du vandrar sedan vidare och gör en lov upp genom fina ängsmarker och skog för att sedan slutligen gå ned mot bruksorten Tollered. Väl nere vid Nääs Fabriker checkar du in på Nääs Hotell & Restaurang. Nu kan du njuta av en välförtjänt vilostund med bad och relax innan en god tvårätters middag.

Ca. 21  km, 5,5 h effektiv vandring

DAG 3. TOLLERED – INGARED – VÄSTRA BODARNA – ALINGSÅS

Efter en underbar hotellfrukost omkring vandrar du återigen genom Tollered och har sedan en relativt lång stigning upp mot Råbockskullen och fram till fårgården Mysten, där du kan passa på att handla något smått och gott i gårdsbutiken.

Du går vidare genom en mäktig barrskog ned mot Kärrbogärde och Ingared. Därefter följer leden åter sjön Sävelången fram till Norsesund. Du går sedan växelvis på mindre vägar, promenadvägar och stigar mot slutmålet, Alingsås. Kanske du äter din picknick lunch vid badplatsen i Bergsjödal/ Västra Bodarna och har en magnifik utsikt över sjön Mjörn.

Du följer ”Potatisleden” en bit och kommer fram till Mjörns norra ände och badplatsen vid Mjörnavallen. Efter att ha korsat bron vid Säveån kommer du in i Nolhagavikens naturreservat med strandängar och ett rikt fågelliv. Leden går sedan genom Nolhaga park och kommer slutligen fram till centrala Alingsås. Vill du stanna en natt till ligger Grand Hotell Alingsås lämpligt placerat precis invid stationen. En härlig vandringsweekend är till ända.
Ca. 24 km, 6 h effektiv vandring.

Gotaleden kort, 2 dagar, 1 natt

Dag 1. JONSERED – LERUM – FLODA – TOLLERED

En chaufför möter upp dig vid Jonsered station för hämta upp ditt bagage samt lämna informationsmaterial. Du tar dig sedan till starten av leden och börjar vandra och passerar strax Jonsered Trädgårdar. Därefter väntar Gotaledens mest utmanande sträcka, vandringen längs med Aspens klippbranter fram till Goråsbergen och Aspens klätterklippa.

Vandringen fortsätter på gångvägar längs med Aspen strand, genom Lerum och fram till Säveån. Du följer sedan ån i stort sett hela vägen fram till Floda. Strax innan Floda är det dags för lunch på Garveriet., som från början var ett gammalt sullädergarveri och numera är en destination för lokalproducerad mat och hållbarhet. Här äter du en härlig lunch och vandrar sedan längs mindre vägar på den södra sidan av sjön Sävelången.

Du vandrar sedan vidare och gör en lov upp genom fina ängsmarker och skog för att sedan slutligen gå ned mot bruksorten Tollered. Väl nere vid Nääs Fabriker checkar du in på Nääs Hotell & Restaurang. Nu kan du njuta av en välförtjänt vilostund med bad och relax innan en god tvårätters middag.

Ca. 26,5 km, 8 h effektiv vandring

DAG 2. TOLLERED – INGARED – VÄSTRA BODARNA – ALINGSÅS

Efter en underbar hotellfrukost omkring vandrar du återigen genom Tollered och har sedan en relativt lång stigning upp mot Råbockskullen och fram till fårgården Mysten, där du kan passa på att handla något smått och gott i gårdsbutiken.

Du går vidare genom en mäktig barrskog ned mot Kärrbogärde och Ingared. Därefter följer leden åter sjön Sävelången fram till Norsesund. Du går sedan växelvis på mindre vägar, promenadvägar och stigar mot slutmål, Alingsås. Kanske du äter din picknick lunch vid badplatsen i Bergsjödal/ Västra Bodarna och har en magnifik utsikt över sjön Mjörn.

Du följer ”Potatisleden” en bit och kommer fram till Mjörns norra ände och badplatsen vid Mjörnavallen. Efter att ha korsat bron vid Säveån kommer du in i Nolhagavikens naturreservat med strandängar och ett rikt fågelliv. Leden går sedan genom Nolhaga park och kommer slutligen fram till centrala Alingsås. Vill du stanna en natt till ligger Grand Hotell Alingsås lämpligt placerat precis invid stationen. En härlig vandringsweekend är till ända.

Ca. 24 km, 6 h effektiv vandring

map_marker:

Bra att veta

Du vandrar på växelvis på skogs- och tillrättalagda promenadstigar samt grus- och asfaltsvägar. Dagsetapperna ligger på ca 20-30  km per dag och det är mestadels lättvandrad terräng. Effektivt går du ca. 6 – 8 timmar per dag och med pauser blir dagarna rätt långa, säg mellan 8-10 timmar. Det är med andra ord utmanande sträckor.

Det går bra att vandra i rejäla vandringsskor eller kängor, tänk på att skogspartierna kan vara leriga och hala, så bra skodon är viktigt. I samband med att vi skickar den detaljerade turbeskrivningen, skickar vi även en packlista.

KORTA NED DAGSTRÄCKORNA?

Ska du vandra turerna enligt beskrivningarna ovan krävs det att du är en van vandrare med god kondition och styrka. Du har dock även valfriheten att korta ned turerna på olika sätt.

Om du startar från Göteborg kan vi arrangera att taxiservicen kör er fram till  fram till Skatås eller Härlanda Tjärn. Hör av er om så skulle vara fallet, så tar vi fram ett pris på detta.

Det finns även möjlighet att korta vandringen genom att åka tåg vissa sträckor, t.ex mellan Jonsered-Lerum, Norsesund – Västra Bodarna etc (eller omvänt). Mer information om detta ges i den detaljerade turbeskrivningen.

BAGAGETRANSPORT

Ert huvudbagage transporteras mellan hotellen samt fram given plats vid stationsområdena med hjälp av taxiservice. Det innebär att ni endast kommer att behöva bära det ni behöver under dagen. En dagryggsäck på ca 20 liter är lämplig. Du ska ha plats för regnkläder, lite förstärkningsplagg, vatten och picknick.

BOENDE OCH MAT

Priset är baserat på boende i standard dubbelrum. Det finns dock möjlighet att boka enkelrum mot tillägg samt även bo i familjerum. Låt oss veta om ni har sådana önskemål.

Nääs Fabriker Hotell & Restaurang

Nääs Fabriker Hotell & Restaurang ligger vackert beläget precis intill sjön Sävelången i ett bomullsspinneri från 1800-talet. Utan överdrift en hotellmiljö som ingen annan; vacker, ombonad och med väldesignade rum rakt igenom. Hotellets restaurang är en upplevelse i sig, precis som det mesta på Nääs Fabriker. Köket har hög ambition och så mycket som möjligt är ekologiskt och närproducerat. Även här har ni möjlighet att själva göra en picknick från den rikliga frukostbuffén samt fylla på termosar.

Aspenäs Herrgård
Aspenäs Herrgård är ett hotell och Konferensanläggning med medeltida ursprung vackert belägen invid sjön Aspens strand. Gotaleden går förbi knuten och alldeles i närheten reser sig en mäktig klätterklippa där också en rad markerad löparspår utgår ifrån.

Garveriet
På Garveriet äter vi lunch när vi vandrar i riktning från Göteborg till Alingsås. På den omvända turen kan du med fördel fika här. Garveriet fokuserar framförallt på mathantverket och de lokalproducerade råvarorna. Säsongen och de närodlade produkterna bestämmer vad som serveras på tallriken. Fokus är på att råvaran ska vara ärlig och äkta. De jobbar med småskaliga producenter som lägger ner hela sin själ i sina produkter.

Aludden Prôvidore
På Aludden äter vi lunch när vi vandrar från Alingsås till Göteborg. På den omvända turen kan du med fördel fika här. Visionen om att bygga en verksamhet som kan förse (provide) människor i närområdet med livets goda (kvalitativa och ekologiskt hållbara produkter inom mat, dryck, bageri, musik & möten) har varit drivande i etableringen av Aluddens verksamheter.

Extra nätter

I Göteborg finns en rad hotell i närheten av Gotaledens start. Till exempel:

Avalon Hotell

Hotell Pigalle

Hotell Flora

STF Göteborg City Hotell

I Alingsås rekommenderar vi:

Grand Hotell Alingsås
Det är ett anrikt hotell byggt 1911 i hjärtat av mysiga Kaféstaden Alingsås. Rummen håller hög klass och atmosfären trevlig och personlig, personalen kommer göra allt för att få dig att trivas.

Grand Matsal & Bar är hotellets restaurang och här serveras middag och frukost. Köksmästare Patrik Ekstrand med team lagar all mat från grunden. Man jobbar med säsongens råvaror, närproducerade råvaror och mixar internationella rätter med svenska klassiker. Ni har möjlighet att själva göra en picknick från den rikliga frukostbuffén samt fylla på termosar. Det gör att ni själva kan välja vad ni vill äta till lunch.

KOMMUNIKATIONER

Du kan lätt ta dig till start eller från stopp av turerna med hjälp av pendeltåg till eller från antingen Alingsås eller Jonsered station. Gotaleden är utifrån hållbarhetstanken medvetet gjord för att underlätta tillgång med kollektiva färdmedel.
Se: https://www.vasttrafik.se/reseplanering/
eller ladda ned appen To Go.
Du kan även självklart ta dig till Göteborg, alt Alingsås med fjärrtåg, se tex:
www.sj.se
https://mtrexpress.travel/sv

Välkomna hem till oss!

Hela idén med vår vandringsweekend i Pathfinder Travels hembygd har tillkommit genom ett samarbete med Gotaledens skapare, Hans Svensson. Som sagt, vi välkomnar er till vår hemmastigar för en hållbar framtid!

Skulle du vilja förlänga din vistelse i Västsverige finns det mängder av upplevelser att välja på. Se här!

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Obernberg, Österrike

Om du söker efter en nära och genuin vandringsupplevelse i Tyrolen så är den lilla österrikiska byn Obernberg och dess pittoreska dalgång mitt i prick.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Dolomiterna, Val Cimoliana

Dolomiternas berg lockar många besökare till sig och det är lätt att förstå varför. Du vandrar omgiven av spetsiga, ljusa bergstoppar som skjuter brant upp från högalpina gräsplatåer med rik flora. Vi reser till sydöstra delen, där är det mindre trängsel på stigarna men minst lika spektakulärt och mer vilt.

 • Nyheter Europa 2024
 • Sommarresa
 • Vandringsresor
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring genom Spanska Pyrenéerna

Under vår vandring genom spanska Pyrenéerna utforskar vi ett enastående landskap med imponerande bergstoppar, grönskimrande alpängar, frodiga dalar och vackra små byar. En utmanande men storslagen resa!

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.